fbpx
Logo_2019_Huseby
Søk
Close this search box.

Hvilken ventilator passer deg? Valgmulighetene er uendelige!

Idag får du kjøkkenhetter i de fleste tenkelige utførelser, takventilatorer som både kan være et blikkfang eller tilnærmet usynlige, og benkeventilatorer som fungerer stikk motsatt av det du er vant til.

Det finnes utrolig mange valgmuligheter, og valget er ditt!

Benkeventilator

La oss ta det siste først, nemlig benkeventilatorene. Som navnet antyder, er det snakk om ventilatorer som er integrert i kjøkkenbenken eller koketoppen. Flere og flere leverandører leverer også benkeventilatoren midtstilt i platetoppen.

Og de fungerer altså på en helt annen måte enn du er vant til – for de trekker stekeosen og dampen nedover i stedet for oppover.

Det høres kanskje litt rart ut, men det er faktisk en utrolig god måte å gjøre det på.

Benkeventilatoren trekker damp og os nedover – og du kan selv velge farge på innløpsristen. BORA Pure (over) har vunnet en rekke internasjonale designpriser. Foto: BORA/Engebretsen
Platetopp og ventilator i elegant kombinasjon. Avbildet modell: MIELE TwoInOne

Faktisk er de mer effektive enn tradisjonelle ventilatorer ettersom kraften i downdraften, som det kalles, er vesentlig sterkere enn hastigheten på stigende damp.

Benkeventilatoren suger rett og slett til seg dampen på en utrolig effektiv måte.

Det betyr også bedre luftkvalitet på kjøkkenet ettersom varme og os aldri når ansiktshøyde og kan spre seg i rommet.

På kjøkkenspråket sier vi at det gir svært god cleanrate.

Andre fordeler med benkeventilatorer er:

De er mer stillegående enn tradisjonelle ventilatorer

Alle deler som skal rengjøres er lett tilgjengelige og kan vaskes i oppvaskmaskin.

De står ikke i veien for sikten på kjøkkenet

Rengjøringen er svært enkel med en benkeventilator. Avbildet modell: TwoInOne fra Miele

Kjøkkenhetter for enhver smak

Selv om benkeventilatoren er en attraktiv nyvinning, er det på ingen måte sagt at du gjør et dårlig valg om du går for en annen løsning. På mange kjøkken passer ofte en tradisjonell kjøkkenhette bedre inn rent estetisk. Dessuten er det ikke sikkert du vil ofre plass i benkeskapene for å få inn avtrekksrørene, alternativt avtrekkskanalene eller kullfilteret til en benkeventilator.

Det finnes utrolig mange forskjellige modeller å velge mellom innen kjøkkenhetter. Alt fra de mer tradisjonelle typene som bygges inn slik at de passer godt på klassiske kjøkken, gjerne i samme farge som resten av kjøkkeninnredningen.

Du får også kjøkkenhetter i rustfritt eller blankpolert stål –  faktisk kan du også få dem i polert kobber. De finnes dessuten i en rekke former, så valget er ditt enten du vil ha en stram stil med rette kanter, avrundede former eller noe midt imellom.

Røroshetta Luna med avrundet form og en farge som står i stil med resten av kjøkkenet. Foto: Huseby AS
Ser du ventilatoren? Mer diskret enn dette får du det trolig ikke. Foto: NOVY/Røroshetta

Ventilator i taket

For deg som skal ha koketoppen på en kjøkkenøy, nytter det ikke å velge en ventilator som må monteres på vegg. Da er det nærliggende å gå for en takmontert modell. Her finnes det også et stort utvalg – for eksempel sylinder- og kubeformede eller rektangulære. Velger du en ventilator med kullfilter (resirkulering av luften) kan du dessuten velge en modell som henger fritt fra taket.

Vil du ha en tilnærmet usynlig takventilator kan du for eksempel velge SKY fra Røroshetta. Da er ventilatoren innfelt i himlingen og det eneste du ser er et diskret panel. Denne ventilatoren kan monteres inntil 1,6 meter fra koketoppen og styres med fjernkontroll. Denne takventilatoren ble nylig kåret til Best i Test hos Vi anbefaler.

Relaterte artikler

Scroll opp