Logo_2019_Huseby

Komfyrvakten gjør boligen din tryggere

En komfyrvakt er lett å installere og hører hjemme på ethvert moderne kjøkken.

Den er liten og nesten helt umerkbar. Men den kan være den lille hjelpen som forhindrer katastrofe. Komfyrvakten er en trådløs sensor som monteres i taket og overvåker temperaturen over platetoppen.

Skulle temperaturen stige raskt på kort tid eller bli så høy at det oppstår en brannfarlig situasjon, vil komfyrvakten pipe og si ifra. Hvis ingen beboere reagerer på alarmen, kuttes strømmen til platetoppen. Uansett om du har en tradisjonell kokeplate eller en mer moderne induksjonstopp, vil komfyrvakten være et smart tillegg til kjøkkenet ditt.

Det finnes forskjellige typer komfyrvakter, men alle består av to komponenter:

Strømbryter som kobles til platetoppens stikkontakt eller i sikringsskapet.

Sensor som plasseres over platetoppen/komfyren.

De kommer også med diverse funksjoner, for eksempel en timer som starter når du skrur på en plate. Koketoppen slås av når tiden på timeren har gått ut. Dette er kjekt hvis du skulle glemme eller gå fra matlagingen. Du kan selvsagt forlenge timer-perioden mens du lager mat.

Sensoren – som monteres over platetoppen – kommer i en rekke forskjellige farger og design, slik at du enkelt kan finne en som passer inn på kjøkkenet ditt, uansett om du har benk eller kjøkkenøy. 

Foto: Røroshetta
Foto: Røroshetta

Integrert komfyrvakt

Det finnes ventilatorer med integrert komfyrvakt, på denne måten blir komfyrvakten overhodet ikke sjenerende og du slipper monteringen. For eksempel Røroshetta® har mange elegante modeller hvor dette er tilfelle.

Takmontert komfyrvakt

RørosHetta tilbyr også takmontert komfyrvakt. Når den skal monteres, er det viktig å tenke på korrekt plassering. Sensoren burde ha fri sikt til hele platetoppen/komfyren og siktes inn slik at personen som lager mat ikke kommer i veien. Sensoren bør monteres vinkelrett, for eksempel 0, 90, 180 eller 270 grader, mot komfyren. Om ikke installasjonen blir riktig utført, vil ikke komfyrvakten fungere optimalt. 

Sensoren kan også bli forstyrret av annet utstyr med varme overflater, for eksempel grillplater eller toastjern – ikke plasser slikt i nærheten av koketoppen. Om du har en platetopp med innebygd ventilasjon, for eksempel en av modellene fra BORA, er det viktig at komfyrvakten plasseres slik at den dekker ditt arbeidsområde, det vil si området du beveger deg i når du lager mat. 

Foto: Røroshetta

Selvmontering eller bruke elektriker?

Hvorvidt du skal montere komfyrvakten selv eller bruke en ekspert, kommer an på modellen. Komfyrvakter som skal plugges i stikkontakten, kan du montere på egenhånd.

Den trådløse varianten kan du montere selv, men det anbefales at du får en elektriker til å gjøre jobben – da er du sikret at monteringen utføres på en forskriftsmessig måte og at du får de riktige garantiene. 

Komfyrvakter for fast tilkobling må monteres av elektriker.

Hvorfor piper komfyrvakten?

Om alt går som det skal på kjøkkenet og komfyrvakten er riktig installert, vil du ikke engang merke at den er der. Da piper den om den har grunn til å slå alarm, og da er det viktig at du reagerer. Avklar situasjonen og ta de nødvendige forholdsregler for å finne ut om du og kjøkkenet ditt er trygt. Om den monteres feil, kan den derimot pipe for ofte eller for sjeldent. En alarm som går unødvendig av er plagsomt, men da er det verdt å merke seg om du bør montere den på nytt eller om det er et problem med sensoren. Få en ekspert til å hjelpe for å unngå slike situasjoner. 

Påbudt med komfyrvakt

Siden 2010 har det vært påbudt med komfyrvakt i nye bygg samt ved rehabilitering av elektriske anlegg. Med andre ord: Langt fra alle er underlagt krav om å ha komfyrvakt, men alle boligeiere bør uansett skaffe seg en av hensyn til egen og andres sikkerhet. 

Dersom du ikke skulle ha komfyrvakt, og uhellet skjer, kan det hende du får mindre tilbake på forsikringen enn med en komfyrvakt i hus. Dagens gasskomfyrer har krav om flammevakt, som får gassen til å stenge dersom flammen slukker, og det er ikke utenkelig at komfyrvakter blir lovpålagt på samme måte. 

Et kjøkken hvor du må passe på alt selv, hører med andre ord fortiden til, så det er ingen tvil om at en komfyrvakt vil være vel verdt investeringen!

Pris

Komfyrvakter koster som regel noe mellom 3500 og 4000 kroner, en liten pris å betale for noe som beskytter kjøkkenet ditt og til og med kan redde liv. Spesielt utsatte personer kan få komfyrvakt installert gratis fra hjelpemiddelsentralene. Ta kontakt med din lokale hjelpemiddelsentral for å utveksle den nødvendige informasjonen. 

Relaterte artikler

Scroll opp