Logo_2019_Huseby

Stikkontakter til kjøkken

Hvilke stikkontakter vil du ha på kjøkkenet?

Mulighetene er mange flere enn for bare noen få år siden.

For ikke mange år siden var stikkontakter alltid montert på veggen, som er lite flatterende og ikke særlig å se på. Dette har forandret seg fort. Ikke bare er kjøkkenet fullt av nye hjelpemidler til bruk i matlagingen, det er også blitt et allrom for hele familien.

Dette betyr at kjøkkenet er langt mer strømkrevende enn tidligere, og at mer elegante løsninger har kommet på banen. 

Her ser du «KAPSA» kontaktpanel innfelt i designhyller fra Huseby.

Hva sier Bolignormen?

I følge Bolignormen NEK 400-8-823 er minimumskravet minst to stikkontakter per to løpemeter benkeplate, og da kommer gjerne spørsmålet om hvor de skal plasseres og hvordan de skal se ut. For det er nemlig ikke lenger slik at stikkontakter må være rektangulære og plasseres på en vegg.

Skjult stikkontakt

Det finnes flere løsninger som lar deg skjule stikkontaktene i benkeplaten. For eksempel kontaktpaneler med backflip. Når kontakten ikke brukes fremstår den som en integrert del av benkeplaten, men når du har behov for strøm trykker du på lokket og kontakten vippes frem. Etter du er ferdig vipper du kontakten tilbake i lukket posisjon. Enkelt og greit.

Kontaktpanelene finnes i ulike overflater og i noen tilfeller kan de underlimes og lokket kan lages i samme materiale som benkeplaten – for eksempel Corian.

Se BackFlip underlimt i Corian benkeplate her
Backflip_Closed_01_500_295.jpg
BACKFLIP leveres med 2 stikk og 1 USB. Foto: Beslagsteknikk AS
Backflip_Open_01_500_295.jpg
BackFlip i åpen stilling. Foto: Beslagteknikk

Pop up-søyle

En annen løsning er en pop up-søyle. Den er også skjult når stikkontaktene ikke er i bruk, men når du skal bruke dem kommer hele søylen opp. På noen modeller kan man også lade mobilen, enten ved å legge den på toppen av søylen eller gjennom en USB-utgang som er sammen med stikkontaktene. 

De mest eksklusive søylene leveres attpåtil med høyttaler integrert og med Bluetooth – slik at du kan spille din favorittmusikk mens du lager mat.

POWERUP TOUCH er en smart el-søyle med touch-sensor. Leveres med 2 stikk , 2 USB, Aktiv Bluetooth og trådløs lader i lokket. Foto: 2Home
2HOME.NO_Automatic_A9528.jpg
AUTOMATIC el-søyle med touch-sensor. Leveres med 2 stikk, 2 USB og trådløs hurtiglading i lokket. Foto: 2Home
Stikkontakter_06.jpg
BRICK el-søyle trekkes opp med hånden og leveres med 3 stikk og 2 USB. Foto: 2Home

Versa Hit

Husk at søylene må plasseres slik at det ikke kommer i konflikt med skuffer eller annen innredning i skapet. Som regel plasseres de i et område uten skap under.

En spennende variant av nedfellbare kontaktpaneler går under navnet Versa Hit. Dette kontaktpanelet er så kompakt at det er mulig å installere over en skuff eller på siden av benkeskapet, da det har en installasjonshøyde på kun 40 mm. Den lukkes og åpnes ved å trykke på toppdekslet. Versa Hit finnes 7 forskjellige overflater og i to størrelser. (Duo og Mono)

VERSA HIT DUO fåes i 7 forkjellige overflater. Leveres med 2 stikk eller 1 stikk og 2 USB. Foto: Ida Gran-Jansen
Stikkontakter_07.jpg
Versa Hit Duo nedfelt i benkeplate. Foto: 2Home
Versa_hit_dual_04.jpg
Et lett trykk skal til for å åpne lokket.

Nedfellbare kontaktpaneler

Nedfellbare kontaktpaneler finnes i flere design. Eight Socket leveres med firkantet eller avrundet panelramme. Et trykk på midten av logget og panelet åpnes. Leveres med 1 stikk og 1 USB eller 2 stikk.

Kontaktpaneler i overskap

Velger du søyler skal du vite at de også kan monteres under overskapene. Da trekkes altså søylene nedover i stedet for oppover når du skal bruke kontaktene.

Foto: Beslagsteknikk AS

Synlige kontakter

Har du ikke plass til skjulte løsninger, er det selvsagt ikke noe i veien for å velge tradisjonelle stikkontakter. Plassering på vegg er sannsynligvis det mest vanlige, men det er heller ikke noe i veien for å installere dem under overskapene. Da blir de mindre synlige.

Velger du plassering på vegg bør kontaktene felles inn for at de skal ta så lite plass som mulig. I dagens marked finnes det også lavtbyggende stikkontakter som bygger enda mindre enn tradisjonelle innfelte kontakter. De kan også leveres i flere ulike farger slik at de passer best mulig inn på kjøkkenet ditt. Det finnes dessuten innfelte stikkontakter med deksel som gjør dem mer diskré. 

Scroll opp