Komfyrvakten gjør boligen din tryggere

Den er ikke stor, men er til stor hjelp – for gamle og unge.

Foto: Røroshetta

Komfyrvakten overvåker temperaturen over koketoppen, og passer på så det ikke oppstår brannfarlige situasjoner. Skulle temperaturen stige raskt på kort tid eller bli så høy at det oppstår brannfarlig situasjon, lager komfyrvakten alarmsignaler. Hvis ingen beboere reagerer og gjør noe, kuttes strømmen til koketoppen.

Det finnes forskjellige typer komfyrvakter, men alle består av to komponenter:

  • Strømbryter som kobles til koketoppens stikkontakt eller i sikringsskapet.
  • Sensor som plasseres over koketoppen/komfyren.

Noen komfyrvakter har timer-funksjon som starter når du skrur på en plate. Koketoppen slås av når tiden på timeren har gått ut. Dette er kjekt hvis du skulle glemme eller gå fra matlagingen. Du kan forlenge perioden mens du lager mat.

Sensoren, som monteres over koketoppen, kommer i forskjellige farger og design. Du burde dermed klare å finne en som passer inn på kjøkkenet ditt.

Integrert komfyrvakt

Foto: Røroshetta

Det finnes ventilatorer med integrert komfyrvakt, på denne måten blir komfyrvakten overhodet ikke sjenerende og du slipper monteringen. For eksempel Røroshetta® har mange elegante modeller hvor dette er tilfelle.

Takmontert komfyrvakt

Foto: Røroshetta

Røroshetta® tilbyr også komfyrvakt som kan monteres i taket. Når den skal monteres, er det viktig at sensoren har fri sikt til hele koketoppen/komfyren – husk også å sikt inn sensoren slik at personen som lager mat ikke kommer i veien. Sensoren bør monteres vinkelrett, for eksempel 0°, 90°, 180° eller 270°, mot komfyren. Farlige matlagingssituasjoner kan oppstå dersom installasjonen er dårlig utført.

Sensoren kan bli forstyrret av annet utstyr med varme overflater, for eksempel grillplater eller toastjern, ikke plasser slikt i nærheten av koketoppen.

Komfyrvakt til BORA benkeventilator

Velger du koketopp med innebygget ventilasjon, f.eks. en av modellene fra BORA så er det viktig at komfyrvakten plasseres slik at den dekker ditt arbeidsområde, dvs. området du beveger deg i når du lager mat.

Montere selv eller bruke elektriker?

Komfyrvakter som skal plugges i stikkontakten, kan du montere selv. Det finnes også trådløse komfyrvakter som du kan montere selv, men det anbefales at du får en elektriker til å gjøre jobben – da er du sikret at jobben utføres på en forskriftsmessig måte og at du får de riktige garantiene. Komfyrvakter for fast tilkobling må monteres av elektriker.

 

Krav

Siden 2010 har det vært påbudt med komfyrvakt i nye bygg samt ved rehabilitering av elektriske anlegg. Altså er langt fra alle underlagt krav om å ha komfyrvakt, men alle boligeiere bør uansett skaffe seg en av hensyn til egen og andres sikkerhet. Dersom du ikke skulle ha komfyrvakt, og uhellet er ute, kan du få redusert forsikringspremie hos noen forsikringsselskaper.

Dagens gasskomfyrer har krav om flammevakt, som får gassen til å stenge dersom flammen slokker.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Vi hjelper deg med å finne ditt drømmekjøkken.

Bestill designmøte