Hvilke stikkontakter vil du ha på kjøkkenet?

Mulighetene er mange flere enn for bare noen få år siden.

Kjøkkenet har på et par tiår gått fra å være et rom der maten lages og fortæres, til å bli boligens nye allrom. Dessuten er det moderne kjøkkenet fullt av nye hjelpemidler til bruk i matlagingen.

I sum betyr det at vi kjøkkenet er langt mer strømkrevende enn tidligere – og da trenger vi også langt flere stikkontakter.

Her ser du «KAPSA» kontaktpanel innfelt i designhyller fra Huseby.

Hva sier Bolignormen?

I følge Bolignormen NEK 400-8-823 er minimumskravet minst to stikkontakter per to løpemeter benkeplate, og da kommer gjerne spørsmålet om hvor de skal plasseres og hvordan de skal se ut. For det er nemlig ikke lenger slik at stikkontakter må være rektangulære og plasseres på en vegg.

Skjul dem i benkeplaten

Det finnes flere løsninger som lar deg skjule stikkontaktene i benkeplaten. For eksempel kontaktpaneler med backflip. Når kontakten ikke brukes fremstår den som en integrert del av benkeplaten, men når du har behov for strøm trykker du på lokket og kontakten vippes frem. Etter du er ferdig vipper du kontakten tilbake i lukket posisjon. Enkelt og greit. Kontaktpanelene finnes i ulike overflater og i noen tilfeller kan de underlimes og lokket kan lages i samme materiale som benkeplaten – for eksempel Corian.

BACKFLIP leveres med 2 stikk og 1 USB. Foto: Beslagsteknikk AS

 

BackFlip i åpen stilling. Foto: Beslagteknikk

En annen løsning er det som kalles for el-blokk eller pop up-søyle. De er også skjult når stikkontaktene ikke er bruk, men når du skal bruke dem kommer hele søylen opp. På noen modeller kan man i tillegg lade smarttelefonen, ganske enkelt ved å legge den på toppen av søylen. De mest eksklusive søylene leveres sågar med høyttaler integrert og med Bluetooth – slik at du kan spille dine favorittlåter mens du lager mat på kjøkkenet.

Enkelte av dem spretter opp når de trykkes på, mens andre må trekkes opp med håndmakt. Spesielt vanskelig er det uansett ikke.
De nyeste modellene på markedet er utstyrt med motor. Et lett trykk på toppen, og søylen kommer opp av seg selv.

POWERUP TOUCH er en smart el-søyle med touch-sensor. Leveres med 2 stikk , 2 USB, Aktiv Bluetooth og trådløs lader i lokket. Foto: 2Home

AUTOMATIC el-søyle med touch-sensor. Leveres med 2 stikk, 2 USB og trådløs hurtiglading i lokket. Foto: 2Home

BRICK el-søyle trekkes opp med hånden og leveres med 3 stikk og 2 USB. Foto: 2Home

Husk at søylene må plasseres slik at det ikke kommer i konflikt med skuffer eller annen innredning i skapet. Som regel plasseres de i et område uten skap under.

En spennende variant av nedfellbare kontaktpaneler går under navnet Versa Hit. Dette kontaktpanelet er så kompakt at det er mulig å installere over en skuff eller på siden av benkeskapet, da det har en installasjonshøyde på kun 40 mm. Den lukkes og åpnes ved å trykke på toppdekslet. Versa Hit finnes 7 forskjellige overflater og i to størrelser. (Duo og Mono)

VERSA HIT DUO fåes i 7 forkjellige overflater. Leveres med 2 stikk eller 1 stikk og 2 USB. Foto: Ida Gran-Jansen

Versa Hit Duo nedfelt i benkeplate. Foto: 2Home

Et lett trykk skal til for å åpne lokket.

Nedfellbare kontaktpaneler finnes i flere design. Eight Socket leveres med firkantet eller avrundet panelramme. Et trykk på midten av logget og panelet åpnes. Leveres med 1 stikk og 1 USB eller 2 stikk.

Kontaktpaneler i overskap

Velger du søyler skal du vite at de også kan monteres under overskapene. Da trekkes altså søylene nedover i stedet for oppover når du skal bruke kontaktene.

Foto: Beslagsteknikk AS

 

Synlige kontakter

Har du ikke plass til skjulte løsninger, er det selvsagt ikke noe i veien for å velge tradisjonelle stikkontakter. Plassering på vegg er sannsynligvis det mest vanlige, men det er heller ikke noe i veien for å installere dem under overskapene. Da blir de mindre synlige.

Velger du plassering på vegg bør kontaktene felles inn for at de skal ta så lite plass som mulig. I dagens marked finnes det også lavtbyggende stikkontakter som bygger enda mindre enn tradisjonelle innfelte kontakter. De kan også leveres i flere ulike farger slik at de passer best mulig inn på kjøkkenet ditt. Det finnes dessuten innfelte stikkontakter med deksel som gjør dem mer diskré.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Vi hjelper deg med å finne ditt drømmekjøkken.

Bestill designmøte